Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

4 načini kako ustaviti drisko pri psu

Driska pri psu je pogost pojav in se od psa do psa razlikuje glede na to, kako pogosto psa prime na potrebo in koliko časa pri določenemu psu sama driska traja.

Res je, da prebavne motnje niso ravno najbolj prijetna tema, toda če ste lastnik psa, obstaja velika verjetnost, da ste že čistili smrdljivo rjavo 'lužo' (pasjo drisko).

pomoč pri driski in bruhanju pri psu

Drisko je težko popolnoma preprečiti, saj je lahko vzrokov za njo zelo veliko. Res pa je, da boste lahko morda z nekim osnovnim znanjem, disko preprečili ali pa svojemu ljubljenčku čim hitreje in učinkoviteje pomagali, da bi je bilo konec.

In ravno zaradi tega, smo na koncu te objave za vas pripravili 4 načine kako lahko svojemu ljubljenčku pomagate ustaviti drisko.

Kaj sploh je driska pri psu?

Driska je posledica hitrejšega prehajanja vsebine skozi črevesje, skupaj z zmanjšano absorpcijo vode, hranil in elektrolitov. Posledično pa zaradi tega pride do zmanjšanja trdote blata in/ali pogostejšega odvajanja.

''Driska pri psu je običajno, znak različnih bolezenskih stanj.''

Drisko, povezano z lažjimi obolenji, je pogosto mogoče hitro rešiti s preprostim zdravljenjem kar doma. Dobro pa je vedeti, da je lahko tudi posledica resnih bolezni, kot so alergije, bakterijske ali virusne okužbe, črevesne bolezni, disfunkcija organov ali drugih sistemskih bolezni.

Ob enem pa ne pozabite, da tudi driska, ki jo povzročijo lažje bolezni in je dolgotrajnejša, lahko postane resna, če se zdravljenje ne začne dovolj zgodaj, da se prepreči huda dehidracija in neravnovesje elektrolitov.

Pasji prebavni sistem

Med načinom, kako psi in kako ljudje prebavljajmo hrano, je velika razlika.

Ljudje zaradi oblike čeljusti, zob in encimov v slini, hrano žvečimo encimi pa nam pomagajo pri razkroju. Psi pa imajo gobec in čeljust narejeno za trganje, drobljenje in goltanje. Njihovi encimi v slini so večinoma namenjeni ubijanju bakterij, zato lahko pojedo marsikaj, brez posledic.

driska pri psu, neustrezna prehrana psa

Hrana hitro potuje po pasjem požiralniku in v koščkih vstopi v želodec, kjer poteka večina prebave. Pasje želodčne kisline so približno trikrat močnejše od človeških, zato lahko prebavijo marsikatero hrano, zaradi katere bi mi končali v bolnici.

Akutna in kronična driska pri psu

Akutna driska

Pojavi se nenadoma pri sicer zdravem psu, traja manj kot 14 dni in je pogosto kot posledica:

  • Sprememb v prehrani: zamenjava hrane brez prehodnega obdobja ali pa hranjenje z ostanki 'iz mize'
  • Stresa
  • Virusne, bakterijske ali parazitske okužbe.

Kronična driska

Lahko je posledica prehranskih alergij, bolezni trebušne slinavke, vnetje črevesja, sindroma razdražljivega črevesja, nekaterih vrst raka in bolezni drugih organov (npr. odpoved jeter ali bolezni srca).

V kolikor gre pri vašem psu za kronično drisko, torej, če traja že več kot mesec dni, ne odlašajte z obiskom veterinarja.

12 najpogostejših vzrokov za drisko pri psu

Obstaja veliko potencialnih vzrokov, ki lahko povzročijo drisko pri psu, vendar je v večini primerov mogoče pripisati enemu od teh 12 sprožilcev:

  1. Neustrezno prehranjevanje: preveč hrane, hranjenje iz smeti ali zaužitje pokvarjene hrane.
  2. Sprememba prehrane: Traja lahko nekaj dni, da se prebavni sistem psa prilagodi novim beljakovinam v hrani. Priporočljivo je, da psa na novo hrano navajate počasi.
  3. Intoleranca na hrano
  4. Alergije
  5. Notranji zajedalci: Večina teh bo povzročila bolezni pri mladičih ali odraslih s šibkim imunskim sistemom – gliste, trakulje, praživali.
  6. Strupene snovi ali rastline
  7. Neprebavljivi tujek, kot na primer igrača ali nogavice
  8. Okužbe s pogostimi virusi
  9. Bakterijske okužbe, kot je salmonela
  10. Bolezni, kot so bolezni ledvic in jeter, vnetje črevesja in rak
  11. Stranski učinki zdravil (npr. antibiotikov)
  12. Stres ali čustveno razburjenje

Kaj vam lahko blato vašega psa pove o njegovem zdravju

Barva blata nam lahko pove, kaj se dogaja v črevesju našega psa. Čokoladno rjava je običajna, medtem ko barve, kot so rumena, zelena ali siva, lahko pomenijo težave.

Barva, oblika in trdota lahko vam in vašemu veterinarju pomagajo ugotoviti, od kod izvira težava vzdolž pasjega prebavnega trakta.

Kaj pomeni barva iztrebka mojega psa?

Običajni kakec je lahko v velikih različnih odtenkih rjave barve. Kaj pa, če ni rjav?

pomen barve pasjega iztrebka

Rumen iztrebek

Če opazite pri vašem psu blato rumene barve, se nekaj dogaja. Najpogostejši vzroki za rumeno blato so: prekomerna rast patogenih bakterij (virusi, glive, paraziti), težave z jetri, žolčem ali pa trebušno slinavko.

Zelen iztrebek

Blato vašega psa pa se lahko obarva zeleno če poje veliko trave ali pa če se hrana prehitro premika po prebavilih, kar je lahko posledica hipermobilnosti prebavil.

Bodite pozorni na to, kaj prigrizne v parku/na sprehodu. In če je vzrok, da je zaužil večjo količino trave, ne skrbite. V kolikor pa veste, da pes ni jedel trave in se zelen kakec pojavlja več dni, je priporočljiv obisk veterinarja.

Moder ​​iztrebek

Moder ​​kakec obravnavajte kot nujno. To lahko pomeni, da je vaš pes pojedel strup za podgane (ki je običajno modre barve) ali igračo. Prihranite blato… nato ga odnesite s psom k veterinarju.

Črn iztrebek

Črno ali zelo temno rjavo blato pogosto pomeni, da je v blatu kri. Običajno je to pokazatelj za krvavenje v zgornjem delu prebavnega trakta.

Beli kosi v iztrebku

Beli rižu podobni kosi v blatu običajno pomenijo, da ima vaš pes trakuljo ali gliste.

Siv iztrebek

Sivo, mastno blato lahko pomeni, da ima vaš pes težave z trebušno slinavko ali žolčem.

Rdeča pika ali črta v iztrebku

Rdeča v blatu pomeni, da je v blatu kri. Preverite če ima vaš pes na zadnjični odprtini kakšno ureznino, lahko pa gre tudi za krvavenje v spodnjem delu prebavnega trakta.

Druge nepravilnosti v pasjem blatu 

Tudi druge pogoste nepravilnosti, poleg barve nam lahko pomagajo pri ugotavljanju vzroka težave.

Oblika

Trava, les ali vrvica v blatu vam lahko povedo, da je vaš pes pojedel nekaj, česar ni mogel prebaviti.

Konsistenca 

Trdnost pasjih iztrebkov, se ocenjuje na lestvici od enega do sedmih. Od zelo trdega in suhega kakca, do čisto tekočega.

lestvica trdnosti pasjega iztrebka

POMOČ: Driska in bruhanje pri psu

Za pse z drisko, ki so bruhali le enkrat ali dvakrat: Odstranite vso hrano 8-12 ur. Da bi se izognili dehidraciji, psu pogosto čez dan dajte majhne količine vode. Po potrebi lahko poleg vode ponudite tudi razredčeno domačo piščančjo ali govejo juho.

Ko vaš pes ne bruha vsaj 8–12 ur, mu ponudite majhno količino kuhanega piščanca (brez kosti, kože ali začimb) in belega riža.

Počakajte približno dve uri. V kolikor vaš pes v tem obdobju ni bruhal, mu lahko ponudite še en majhen obrok kuhanega piščanca in riža.

S to dieto vztrajajte 1-3 dni - dokler se struktura oziroma trdota blata ne normalizira. Postopoma povečujte količino hrane in podaljšajte čas med obroki. Da bi se izognili novim prebavnim motnjam, pa je dobro če po tem postopoma preidete nazaj na običajno prehrano vašega psa.

4 NAČINI KAKO USTAVITI DRISKO PRI PSU

1. POST

Veliko psov nima želje po hrani v kolikor imajo prebavne težave. Če vašemu psu ne paše jesti, ga ne silite.

V kolikor pa ima vaš pes med prebavnimi težavami še vedno enako željo po hrani, naredite premor od 12 do 24 ur. S tem bo imelo njegovo črevesje čas za počitek in odpravo težave. Nikakor pa med tem ne pozabite na pogosto oskrbo z vodo v majhnih količinah.

Potrebno pa se je zavedati, da post ni primeren za vsakega. Na primer, mladički in starejši psi potrebujejo hranila. Prav tako pa post morda ni primeren za majhne pse, ki nimajo energijske rezerve.

2. DOMAČA LEKARNA

Nekatere preizkušene metode iz 'domače lekarne' v boju proti driski pri psu:

  • Riževa voda: Kuhajte visokokakovosten riž v veliko vode, odstranite zrna (precedite) in psu ponudite kremno belo vodo, ki je ostala. Za prijetnejši okus pa lahko dodate še malenkost juhe.
  • Kuhan bel riž
  • Jogurt: vsebuje koristne bakterije, lahko pomaga psom, ki prenašajo mleko in mlečne izdelke.
  • Probiotiki: žive bakterije, ki pomagajo pri prebavi (te najdemo tudi v jogurtu)
  • Kuhan krompir, brez lupine
  • Skuta
  • Navadni viri beljakovin, kot so jajca (kuhana) ali piščanec (brez kože)
  • Zelišča: na primer koromač, ki imajo blažilne lastnosti za črevesje
  • Zdravila brez recepta za ljudi so lahko učinkovita tudi pri pasji driski, vendar jih je treba dajati previdno, pred uporabo pa se pogovorite s svojim veterinarjem (npr. oglje).
naravno mazilo celiček biflora 4 pets

Metode, ki delujejo pri enem psu, ni nujno, da bodo pomagale drugemu, zato je potrebno malo poizkušati, da pridemo do prave formule za pomoč našemu psu.

Ko ugotovite, kaj vašemu psu pomaga in driska izzveni, lahko obroke počasi povečujete in nato začnete prehajati nazaj na običajno hrano vašega psa.

3. MEHKA HRANA

Pomislite, kdaj ste nazadnje imeli želodčno gripo ali zastrupitev s hrano. Kaj vam je pasalo jesti? Najbrž mehka in lahka hrana.

Enako velja za vašega psa. Hranjenje z juho je nežnejši način, s katerim lahko psu olajšate prehod nazaj na običajno prehrano.

Pomirjujoča juha za pse z drisko

  1. Tri do štiri piščančja stegna postavite v posodo napolnjeno z vodo (cca. 6 kozarcev vode).
  2. Dodajte nasekljano zeleno in korenček.
  3. Zavremo in pustimo vreti 1,5 do 2 uri.
  4. Odstranite kožo in kosti ter meso odstavite.
  5. Juho precedite.
  6. Preden jo postrežete, pustite, da se ohladi.
  7. Za začetek ponudite samo juho lahko pa dodate malo mesa in zelenjave.
  8. Ponudite zelo majhne porcije in počakajte od 4 do 6 ur v kolikor pride po prvih obrokih do dirke ali bruhanja.

    4. VELIKO TEKOČINE

    Poskrbite, da vaš pes pije veliko vode, saj lahko driska pri vašem psu hitro povzroči dehidracijo. Če vašega psa pitje vode ne zanima, ga lahko spodbudite tako, da mu v vodo dodate nekaj piščančje ali goveje juhe ali pa mu pripravite riževo vodo.

    tekočina je zelo pomembna pri driski pri psu

    Kako preprečiti drisko pri psu

    Nekaj načinov za preprečevanje driske pri psih:

    • Ne spreminjajte nenadoma prehrane svojega psa.
    • Kost naj ne bo namesto igrače (boljša izbira so trdne gumijaste igrače za žvečenje).
    • Ne dovolite, da se vaš pes igra z majhnimi predmeti, ki bi jih lahko pogoltnili.
    • Ne hranite psa z ostanki iz mize
    • Ne dovolite, da vaš pes 'smetar' (uživanje odpadkov)
    • Veterina: tablete proti notranjim zajedavcem

    Kdaj je pravi čas za obisk veterinarja?

    Pravi čas za obisk veterinarja je zelo odvisen od tega, kaj je normalno za vašega psa. Na žalost so nekateri psi bolj nagnjeni k prebavnim motnjam kot drugi, zato se morate zelo dobro zavedati, kaj je za vašega psa povsem običajno in kaj ne.

    slabo počutje psa in manj energije zaradi driske

    Priporočila, kdaj do veterinarja pa so, v kolikor se pojavijo:

    • Drugi fizični simptomi, kot so zvišana telesna temperatura, bruhanje, suhe, lepljive ali blede dlesni ali šibkost;
    • Driska, ki se ne ustavi kljub domačim zdravilom, ki so pri vašem psu že delovala
    • Dehidracija: Poskusite v šotorček dvigniti kožo hrbta vašega psa. Če se koža takoj vrne nazaj, je pes dobro hidriran, če traja nekaj sekund ali še huje ostane dvignjena, pa to pomeni, da je pes dehidriran in zato ne odlašajte z obiskom veterinarja.
    • Dolgotrajna močna driska
    • Uporaba zdravil (na primer če je vaš pes na antibiotikih)
    • Obstoječe bolezni, kot so diabetes, rak ali kakršno koli zdravstveno vprašanje
    • In seveda, ko se stvari preprosto ne zdijo v redu. Poznate svojega psa, tako da lahko hitro opazite ko nekaj ni v redu. Spoštujte svoj instinkt in če menite, da potrebujete veterinarski posvet, dvignite telefon in vprašajte.
    Dodaj komentar

    Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.