Košarica je prazna.

Izdelki Biflora 4 Pets za male živali

Visoko kakovostni izdelki za nego, zaščito, regeneracijo in lajšanje težav domačih živali. Vsi izdelki naravne kozmetike so ročno pripravljeni, na podlagi tradicionalnih receptur in znanstvenih dognanj, iz skrbno izbranih naravnih sestavin ter izvlečkov zdravilnih zelišč.

Povežite se z nami

Glivice pri psu

Glivice pri psu so izredno pogost vzrok, ko gre za težave s kožo.

Čeprav so bakterije in virusi tisto, ob čemur ljudje po navadi pomislimo na okužbo, pa so lahko za to krive tudi glive. Res je, da niso tako pogoste kot bakterijske ali virusne okužbe, vendar so lahko glivične okužbe pri psu enako resne.

težave z glivicami pri psih

Psi se lahko okužijo preko drugih živali, iz okolja ali kot posledica prekomernega razmnoževanja gliv, katere so naravno prisotne v lastnem telesu.

Ko se vaš pes začne praskati več kot je običajno, je težko ugotoviti, ali gre za alergijo, pike bolh, glivice ali kaj drugega. Prekomerno praskanje psa je potrebno jemati resno, saj lahko nastanejo rane kar pa lahko privede še do dodatnih težav kot je bakterijsko vnetje kože.

Znaki glivic pri psu

Najpogostejši simptomi, na katere je potrebno biti pozoren, so:

  • Srbeča koža (vztrajno, močno praskanje)
  • Vnetje med prsti pri psih
  • Rdeča koža
  • Stresanje z glavo zaradi srbečice v ušesih
  • Hiperpigmentacija (temno obarvana koža)
  • Mastna dlaka + prhljaj
  • Izpadanje dlake
  • Neprijeten vonj psa
  • Zadebeljena koža
  • Krastava, luskasta koža
  • Kronične okužbe ušes
  • Izpuščaji na koži pri psih

Kako se pes okuži z glivicami?

Koža je gostiteljica neštetih bakterij in gliv. V normalnih okoliščinah ti organizmi ne povzročajo težav in jih imunski sistem nadzoruje. Če pa se število bakterij in gliv na koži poveča in je imunski sistem oslabljen, pa lahko prav te organizmi povzročijo okužbo.

naravno mazilo celilček, pomoč pri glivicah in srbeči koži

Nekateri psi pa imajo kronično oslabljen imunski sistem, kar povzroči, da je njihovo telo neučinkovito v boju proti glivicam. Prav tako pa lahko imajo tudi psi, ki uživajo določena zdravila (npr. kortikosteroide) težave, saj le-ta povzročijo, da se telo neučinkovito bori proti tovrstnim okužbam. Ti vzroki pa lahko pripeljejo celo do kronične okužbe z glivami.

Vrste glivičnih okužb pri psih

Poznamo notranje (v telesu) in zunanje (na koži) glivične okužbe.

Najbolj pogosta pri psih je zunanja oziroma površinska glivična okužba. Vpliva lahko na kožo, dlako in kremplje psa.

Najpogostejši simptomi so izpadanje dlake, srbeča, luskasta ali zadebeljena koža in lomljivi nohti.

Običajno se na koži pojavijo izpuščaji okrogle oblike, ki so zelo srbeči ali celo boleči.

srbeča koža pri psih, izpuščaji, alergije, bolhe

Ponavadi se tovrstne glivične okužbe zdravi z antibiotiki, vendar je dobro vedeti, da sami antibiotiki ne uničijo glivic, vendar zdravijo le sekundarne bakterijske okužbe. V primeru, da vaš pes poleg antibiotikov prejme še kortikosteroide pa je nevarnost, da po tem, ko zdravila popustijo pride še do hujšega glivičnega izbruha, saj kortikosteroidi zavirajo delovanje imunskega sistema in se v tem primeru telo samo ne bori več proti glivicam.

Kot pri vsaki bolezni, pa je tudi pri tej pomembno, da zdravimo vzrok in ne le simptomov. Seveda je pomembno, da simptome lajšamo in s tem preprečimo dodatne okužbe, vendar pa je odprava vzroka ključ za dolgotrajno rešitev težav.

V velikih primerih, so že proti-glivična mazila in šamponi zelo učinkoviti pri zdravljenju bolezni.

Če pa mu pri lajšanju srbeče kože želite pomagati tudi sami, lahko to storite tako:

Sestavine:

  • 50ml organskega jabolčnega kisa
  • 50ml zelenega čaja (ohlajenega) ali destilirane vode
  • Če želite lahko dodate tudi eterično olje sivke ali rožmarina.
Navodila:
  1. Sestavine zmešajte v stekleničko z razpršilnikom. Pred vsako uporabo dobro pretresite, predvsem v kolikor ste v mešanico dodali eterično olje.
  2. Nanesite oziroma razpršite po čisti koži in kožuhu, masirajte in pustite, da se posuši.
  3. Ko je koža suha, pa priporočamo nanos Naravnega Mazila Celilček.
  4. To ponavljajte vsak dan, dokler se srbečica ne izzveni. Enak recept, pa lahko uporabljate tudi pri srbečih pikih žuželk.

Kako odpraviti glivice pri psu?

Sami lahko ogromno pripomorete pri odpravljanju glivic in preprečevanju nadaljnjih okužb. Preberite si kako:

Nega

  1. Redna uporaba proti-glivičnih mazil.

Pri tem je pomembno, da uporabljate naravne izdelke, saj so te predeli kože običajno zelo občutljivi. Zadnja stvar, ki bi si jo želeli, je to da bi z nanosom določene kreme, ki bi jo telo vašega ljubljenčka zavrnilo, stanje le še poslabšali. To lahko počnete dnevno. Bodite pozorni, da mazilo nanesete na vse kritične predele, tudi med gubice.

  1. Vsakodnevno krtačenje psa

Z vsakodnevnim krtačenjem boste poskrbeli za odstranitev umazanije, odmrle kože, dlake in razporeditev olj, ki so na dlaki. Dobro je tudi, da psa pregledujete. S tem lahko najdete predele z okužbo v zgodnji fazi in jo boste tako lažje nadzorovali. Če imate psa z gubicami pa je zelo pomemben tudi reden pregled in čiščenje le-teh.

redna nega gubic pri psih
  1. Izogibanje visokim temperaturam

Glive se še hitreje razmnožujejo v toplem in vlažnem okolju. Poleti je priporočljiv sprehod zjutraj in zvečer, da se izognete pregrevanju. V kolikor pa boste zunaj, v času močne vročine, je pomembno, da svojemu ljubljenčku zagotovite zaščito pred soncem.

  1. Nega ušes

V ušesih je lahko veliko gliv in kvasovk, ki se lahko razmnožujejo in širijo tudi na druge dele telesa vašega psa. V kolikor so ušesa umazana imajo idealne pogoje za razmnoževanje. Prav zaradi tega, pa je pomembno, da uhlje redno čistimo in s tem preprečujemo razmnoževanje organizmov.

Krepitev imunskega sistema

Močan imunski sistem je pomemben za splošno počutje našega psa. S krepitvijo imunskega sistema, lahko našemu ljubljenčku pripomoremo v boju proti glivicam in ostalim okužbam.

  1. Pasja higiena

Pravilna higiena je glavni dejavnik pri krepitvi imunskega sistema našega psa.

Vsi se zavedamo, da je redna higiena pomembna za naše zdravje. To velja tudi za naše ljubljenčke. Dejstvo je, da se psi drugače spopadajo z nečistimi stvarmi, saj pretežno vse prevohajo in poližejo. Vsakodnevno se imunski sistem vašega psa spopada z bakterijami in umazanijo, moramo pa se zavedati, da niso vse bakterije slabe.

redna higiena psa, kopanje psa

Torej, redna higiena vašega psa je zelo pomembna, saj boste s tem zmanjšali število bakterij in bo posledično ostalo več imunskih rezerv. Potrebno pa se je zavedati, da z preveč redno higieno lahko svojemu psu škodujete.

Običajno je dovolj, če svojega psa kopate 1x – 2x mesečno.

  1. Teža psa

Višja kot je teža psa (nad njegovo idealno težo), bolj se bori tudi njegov imunski sistem. Če je vaš pes pretežek, je dobro preveriti kolikšen naj bi bil njegov povprečen vnos kalorij dnevno in se tega držati.

  1. Zdrava prehrana

Prehrana, polna hranilnih snovi, je bistvenega pomena za vzdrževanje imunskega sistema vašega psa.

Zlasti antioksidanti igrajo glavno vlogo pri ohranjanju zdravja vašega ljubljenčka. Antioksidanti so vitamini in minerali v živilih, ki preprečujejo poškodovanje celic. Antioksidanti so lahko dostopni v mnogih običajnih živilih, kot so jagode, sadje in zelenjava. Nekatera pasja hrana vsebuje antioksidante, čeprav običajno ne v dovolj visokih količinah, da bi lahko zelo vplivali na zdravje vašega psa.

zdrava prehrana psov polna z antioksidanti

Seznam živil, bogatih z antioksidanti, ki jih lahko v zmernih količinah dodate v prehrano vašega psa:

  • Jagodičevje: Jagode, brusnice, borovnice, maline
  • Jabolka
  • Slive
  • Fižol: rdeč in črn
  • Zelje
  • Brokoli
  1. Redno čiščenje skled in igrač

Pranje igrač in skled zmanjša dnevno obremenitev imunskega sistema z bakterijami. Vsakodnevno umivanje teh predmetov s toplo vodo (izogibajte se milom in praškom) je pomembno za zdravje vašega psa. Po pranju pa obvezno dobro posušite oziroma obrišite igrače in sklede, saj je vlaga odlično gojišče za bakterije.

Kako preprečiti glivične okužbe pri psu?

Glavni faktorji, ki omogočajo hiter razvoj gliv in kvasovk so: umazanija, vlaga in toplota. Če vas glivične okužbe skrbijo in jih želite v čim večji meri preprečiti, bodite pozorni predvsem pri naslednjih dejavnostih:

Kopanje v jezeru/mlaki

S tem, da peljete svojega ljubljenčka h jezeru kjer plava in uživa, ni prav nič narobe. Obratno, to je odlična rešitev za osvežitev v poletnih mesecih. Potrebno pa je biti pozoren, kako ravnamo po končani aktivnosti. Za preprečevanje glivičnih okužb je pomembno, da po kopanju svojega psa obrišete in osušite.

kopanje v jezeru ali mlaki

Sprehod/trening v vročini

V poletnih mesecih in vročih dneh se poizkušajte izogniti sprehodom/treningom v vročini in ko je veliko vlage, saj imajo takrat glive odlične pogoje za razmnoževanje.

Sladki prigrizki

Kvasovke imajo rade sladkor, zato se izogibajte hrani in priboljškom, ki vključujejo sestavine kot so: med, koruza, pšenica, riž, škrob…

Slaba higiena

Pomembna je redna skrb za čistočo psa. Predvsem kopanje, čiščenje tačk in ušes. Vendar, kot že omenjeno, je pomembno, da se pri kopanju ne pretirava, saj to lahko deluje ravno obratno.

Dodaj komentar

Upoštevaj, da bo komentar objavljen po pregledu in odobritvi.